Sadnice crvene ranke

Crvena ranka – kraljica šljiva

Crvena ranka je naša najstarija, najznačajnija i najrasprostranjenija rakijska sorta šljive. Spada među najbolje i najrodnije autohtone sorte. U narodu je poznata i kao darosavka, ranovača, šumadinka, crvenjača, drenovka… Ona je Srpska kraljica šljiva. Ukoliko nameravate da podignete voćnjak šljiva i želite budući rod da „pretočite“ u rakiju, za sadnju odaberite „kraljicu“.

Kod nas možete dobiti sve potrebne informacije o izdancima, sadnicama, rastilu, voćnjacima… Crvene Ranke. Sve te informacije su iskustveno proverene u zaselku Rakija, na našem gazdinstvu.

Cilj je da se okupimo oko misije povratka kraljice šljive i da zajednički zaštitimo autentičnost Srpskoj šljivovici koja je izvorno i nastala od autohtonih sorti šljiva Crvena Ranka.

Zadatak nam je da za pet godine zasadimo 20 000 mladih sadnica širom Srbije. Mesto odakle krećemo su Gledićke planine – srce Srbije, i zaselak Rakija, oaza autohtonih sorti iz porodice Crvena Ranka.

Telefon za naručivanje sadnica: 062/211.371

Udruženje Crvena Ranka

Na samom početku, 2012. godine osnivamo Udruženje Crvena Ranka UCRA… podršku dobijamo od Italijana i https://www.slowfood.com/

Udruženje Crvena Ranka osnovano je radi ostvarivanja ciljeva iz oblasti zaštite i obnavljanja autohtonih sorti šljive Crvena Ranka, unapređenju i razvoju turističkih, ekoloških i tržišnih uslova kao i kriterijuma za razvoj i standardizaciju proizvodnje rakije sa Gledićkih planina. Svoje programske ciljeve ostvarujemo kroz zaštitu interesa proizvodjača šljive Crvena Ranka i ostalih zainteresovanih lica na polju unapređenja i razvoja sela sa Gledićkih planina. Posebni akcenat i prioritet UCRA je na razvoju turizma i promociji ideje „Carskim drumom – putevima Crvene Ranke“.