Iz našeg bloga

Pravilo 1%

Kakve veze ima engleski biciklistički savez sa Rakijom? U ovoj priči vas vodim na Rakija tour! Otvorite um, opustite se…


Ja sam Goran Marković, rođen u Beogradu 1965. godine. Rakiju pečem u Majdanu podno Rudnika. Moj moto:  RAKIJA ZA PRIJATELJE nije slučajan. Ono što ne bih popio, ne bih ponudio ni mojim prijateljima.

Autor sam knjige RAKIJSKI KOD 25306570 PRAKTIKUM ZA SPRAVLJANJE VOĆNIH RAKIJA.

Ja sam Priča iz Majdana!


Tajne Evanđeoskih biciklista Ružinog krsta u Fami o biciklistima, De Vinčijev kod Dena Brauna, sve zajedno u mističnom Rakijskom kodu 25306570…

„Kod“ ne bi bio to što jeste da nije tajan i da ne trebaju godine i godine mukotrpnog rada da se dešifruje.

Moje traganje počinje 2005. godine u Majdanu podno Rudnika.

Rakija je mistična još od Al Kindija i prvih pokušaja alhemičara da izoluju „božiji znoj“… Tajna se prenosila kroz vekove… mnoge laboratorije su „letele u vazhuh“ , mnogi su završavali u jendecima, mnogi su spas tražili kod vidara, hećima, deprezarina… Voda života sa izvora mladosti je opsesija za kojom i danas tragaju moderni Don Kihoti… možda sam i ja jedan od njih.

Traganjem za Rakijskim kodom započinjemo Pravilom 1 % … Čudno je to, ali  on je meni pomogao da dešifrujem brojke. Kako? Zajašite bicikl i krećemoooo!!!

Praktikum

Da bi smo dobili vrhunsku rakiju pored stručnosti potrebna je i adekvatna oprema. Vrlo često posedujemo stručnost i ne naročito kvalitetnu opremu.

Čak i kad smo svesni da nam oprema nije vrhunska ne činimo ništa da to promenimo, a razlog je jednostavan, nedostaju sredstva.

Da li je to problem? Da, jeste! Da li može biti rešen? Da, naravno!!!

Fama o biciklistima! 

Taj dominantni problem je nažalost prepreka koja je najčešće nepremostiva. Često se dešava da mislimo da smo sve učinili, a rezultati nisu impresivni.

Takav frustrirajući malodušni stav početkom ovog veka engleski biciklistički savez je počeo da menja uvođenjem pravila 1%.

Oni su to nazvali „agregacija marginalnih dobitaka“. Menjali su sedišta na biciklu, mazali gume alkoholom zarad boljeg prijanjanje itd…

Nakon samo 5 godina rezultati su bili impresivni. Pravilo 1% se primenjuje svuda gde ima dovoljno sluha i vere. To pravilo zaista funkcioniše.

Malo puta mnogo je mnogo!

Svake godine ulaganjem u sitnu opremu, bolji alkoholometar, širometar, prohromska kofa, hlađenje tabarke, itd. – daje rezultate.

Svaki pomak, makar i mali izvesno će podići kvalitet naših rakija. Svako kome se učini da je to sve malo i ne baš odlučujuće treba da zapamtite da postoji još jedno pravilo „Malo puta mnogo je uvek mnogo“.

Moram da naglasim da Pravilo 1% u našem esnafu ne podrazumeva samo poboljšanje opreme, usudiću se da kažem da ulaganje u znanje, spoznaju i razumevanje novih tehnologija i pravila možda znači i više. Ovo Pravilo 1% svi mi verovatno već primenjujemo na ovaj ili onaj način. Dokupimo neku opremu, pročitamo neki tekst, saznamo nešto više o vrenju ili destilaciji, itd. Međutim, ako svemu priđemo organizovano i lociramo naše slabe tačke isključimo sujetu i posvetimo se ovom našem poslu maksimalno, rezultati će sasvim sigurno biti drastično bolji.

Koliko god malo imali, sa Pravilom 1% i posvećenošću dobićete više.

Otkrijte RAKIJSKI KOD možda i vi sa Srbija Toura provozate i Tour de France. Možda je vaša sledeća stanica Eldorado. Živeli!!!

Vaša Priča iz Majdana

1 Comment
  1. Petar 18.02.2022. at 10:58 - Odgovor

    Tekst je inspirativn, edukiativna i primenjiv odmah i sada… Potrebno je samo nešto jako želeti i… naravno voleti!
    Bravo Gorane!

Ostavi komentar
Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

fifteen − eight =