Iz našeg bloga

Rakija je piće Slobode

Rakija je piće Slobode

Odreći se svoje slobode, to znači odreći se svakog svojstva čoveka, čovečanskih prava, čak i svoje dužnosti… Oduzeti svaku slobodu svojoj volji znači oduzeti svaku moralnost svojim delima.

Ruso, Društveni ugovor

 

Izbor između srpske rakije i nekog drugog jakog alkoholnog pića svodi se na izbor između dva filozofska principa, Slobode i Sigurnosti.


Ilija Malović, urednik i autor bloga Rakija, uglavnom, sociolog i šnapsofil.

Koator kultne knjige Rakija.


Želite li nešto što donosi rizik i uzbuđenje koji idu sa originalnošću ili se radije opredeljujete za sigurnost koju garantuje serijska proizvodnja. Ni jedan ni drugi izbor nisu loši, samo govore o nečijem karakteru, o spremnosti da se upusti u avanturu, da pobegne od dosade. Zasićenost od serijske proizvodnje koju je donela globalizacija kod hrabrih rađa prirodnu potrebu da se odupru, potraže novi horizont, iskažu svoju kreativnu stranu. To rađa glad za originalnim, ekskluzivnim i domaćim.

Srpska rakija je oduvek bila simbol slobode, otpora i drskosti. Ona ima karakteristike ručnog rada, a zbog specifičnih uslova u kojima opstaje, ne podleže standardizaciji i potpuna je suprotnost masovnoj proizvodnji monotonih i predvidljivih ukusa. Poziva na pokret, stvara vrednosti, donosi iskustvo. Neka sigurnost odaberu oni koji žele da svaki trenutak svog života predvide i da im neko drugi donese odluke koje su dobre za njih. Rakija traži da se uključiš u svoj život, da tragaš, biraš, upoređuješ, odlučuješ. Takođe, ona te podseća da moraš da živiš sa svojim odlukama, da je sloboda skupa, da nema lakog puta do zadovoljstva.

Dejan Rakija

Dejan Rakija

Prednost rakijske scene u Srbiji u odnosu na druge, leži u tome što nema tehnološkog nivoa koji bi garantovao isti ukus, miris i boju svaki put kada otvorite flašu. Srpska rakija je živi dokaz da kreativnost ne trpi detaljni plan, to je piće koje je produkt prirode, a ona je nepredvidiva, ponekad surova, često divlja.

Kakva je priroda, takav je i čovek koji živi u njoj, destiler, rakijaš, blender. On često zamišlja da je alhemičar, teži ka tome da bude šaman. A to je upravo poenta kvaliteta, da ostavi prostor za individualnu impresiju, sanjarenje, razmišljanje.

Sigurnost je dobra, štedi vreme, ali je neverovatno monotona. Rakija, sa druge strane, to nikad nije. To je piće koje nas podseća da bez hrabrosti nema ničeg postojanog, trajnog i kvalitetnog. Rakija nas povezuje sa korenima, objašnjava nam istorijsku vertikalu, budi u nama osećaj za detalje. Zato srpska rakija, zato Rakija iz Rakije.

4 Comments
 1. Čardaklija 28.04.2020. at 21:50 - Odgovor

  Izuzetno inspirativan članak. Ilija, čokanj ti se pozlatio 😉
  Dejane, samo tako nastavi, pravi si revolucionar.

  • Rakija iz Rakije 21.06.2020. at 13:40 - Odgovor

   Hvala puno!!! Svi zajdeno na istoj misliji… dok nasa rakija ne zauzme mesto koje joj pripada> Srpski brend br.1

 2. Mirko 26.09.2020. at 19:44 - Odgovor

  Cuo sam za vas preko strica Obrada Malovice iz Beograda.Svako vam dobro zelim.Mirko Malovic

 3. Rakija iz Rakije 04.04.2022. at 19:37 - Odgovor

  Hvala Mirko

Ostavi komentar
Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

20 + 17 =